Emma Eriksson

Hållbarhetsambassadören Emma Eriksson återbrukar gamla böcker och har anlagt en perennrabatt utanför fönstret. Nu hoppas hon på att kunna sprida engagemanget till fler genom att vara hållbarhetsambassadör.

Emma Eriksson gör återbrukskonst och är hållbarhetsambassadör

Tillverkar återbrukskonst

Redan utanför dörren till Emma Erikssons lägenhet möts man av ett miljöbudskap med finess. Egentillverkade och fantasifulla ”nej tack reklam”- skyltar pryder dörren. Väl inne är det lätt att förundras över Emmas finurliga kylskåpsmagneter och mobiler av uttjänta böcker.

– Jag är utbildad hantverkspedagog på Nyckelviksskolan och är intresserad av hantverk och i synnerhet av återbruk, berättar hon.

En av de saker som hon vill göra som hållbarhetsambassadör är därför en workshop om hur man gör konst av återvinningsmaterial.

Uppvuxen i gröna vågen-anda

Emmas miljöintresse kom naturligt eftersom hon är uppväxt i en liten by i Dalarna där många var engagerade i miljöfrågor. I byn bodde en blandning av antroposofer, gröna vågare och new age-människor och det var självklart att äta ekologiskt och att återvinna.

– Jag är uppväxt med träleksaker och vegetarisk mat. Vi  hade också höns, bin och odlingar. Vi mjölksyrade, “saftade och syltade”. Så för mig är det ganska enkelt att leva miljövänligt.

Hållbar konsumtion  är  viktigt 

Den viktigaste miljöfrågan på det globala planet är energifrågan tycker Emma.

– Kärnkraft är mycket skrämmande. Det händer inte tillräckligt mycket trots att det sker stora olyckor.

På det personliga planet brinner hon för hållbar konsumtion:

– Jag har inte handlat nya kläder på flera år. I enstaka fall har jag köpt nya ekologiska kläder. Sedan har jag ordnat flera klädbytardagar.

Emma hållbarhetsambassadör gör återbrukskonstDet är lättare att vara miljövän numera tycker Emma:

– Folk är öppnare för att handla ekologiskt/second-hand och fler tänker på miljöfrågor.

Emma tycker också att hon själv har blivit bättre på att prata om frågan. Men hon vill nå ut till fler. Det vill hon ändra på nu genom att vara lokal hållbarhetsambassadör.

Nära till kolonilotten

Emma har bott två år i Hökarängen, innan dess i Farsta strand, och hon trivs bra i Hökarängen:

– Det bästa  är att det är nära till min kolonilott och grönområden. Jag bor i ett lugnt hus med bra grannar. Hökarängens centrum  tycker jag är mer levande än Farsta strand. Det händer också mycket saker här, många nya spännande initiativ.

Det sämsta är den trafikerade Örbyleden tycker Emma, hon saknar också närheten till vatten, något som hon var bortskämd med när hon bodde i Farsta strand.

Mobil i HökarängenHållbarhetsambassadör

Till hållbarhetsambassadörerna hittade Emma via Facebook och via den odlingsworkshop som Hållbara Hökarängen ordnade. Det var en workshop som inspirerade till handling:

– Efter workshopen tog jag initiativ till att skapa en perennrabatt utanför huset och jag vill gärna blogga om rabatten här på bloggen.

Så håll utkik. Snart kommer Emmas perennrabattsblogg här på bloggen!

 

FAKTA OM EMMA ERIKSSON

Ålder: 32 år

Familj: Två syskon, mamma och pappa på södra sidan av stan.

Bostad: 2 r.o.k hos Stockholmshem som hon delar med kompis/inneboende.

Intressen: Musik, dans, spela munspel, odling, hantverk. Allt som är kreativt.

Bästa miljötips: Handla ekologiskt, second hand, byta grejer. Konsumera mindre. Ta tuben, cykla, gå… Åka tåg istället för bil och flyg.

Kommentera