Evalotta Stoyanova

Evalotta Stoyanova är en alldeles nybliven hållbarhetsambassadör. Evalotta är en bilfri passivhusbo som också är en hejare på handarbete.

Evalotta hållbarhetsambassadör i Hökarängen

Att leva hållbart är självklart för Evalotta Stoyanova

Evalotta Stoyanova har dukat upp med hembakade kringlor och kaffe när jag besöker henne i den ljusa och ombonade lägenheten som ligger i ett passivhus i Hökarängen. Att baka är en av Evalottas hobbies. Ett annat intresse är stickning och virkning – något som vackra mattor och prydnader i lägenheten vittnar om.

Att leva hållbart är ingen konst tycker Evalotta som är mest äter vegetariskt och är bilfri.

­– För oss är det ingen ansträngning, det är en del av vårt liv.

Evalotta hörde talas om hållbarhetsambassadörerna av en kompis som jobbade på Stockholmshem och blev sugen på att delta:

– Jag tycker så mycket om Hökarängen och så känns det kul att hålla på med lokala projekt, och så är jag väldigt intresserad av allt som har att göra med miljö och hållbarhet.

Trafiken måste minska

Evalotta har varit intresserad av politik, natur och djur sedan tonåren och då kom också miljöintresset naturligt. På frågan om vilken miljöfråga som är viktig har hon flera förslag:

– En sak är att fördela resurser bättre, det är något snett när man slänger mat i vissa delar av världen när andra ingenting har. Sen tycker jag att det verkar som om trafiken eskalerar. Alla kan inte fortsätta åka runt i var sin bil.

Evalotta tycker att det är för mycket trafik i Hökarängen, på Pepparvägen som passerar deras hus är det tidvis hårt trafikerat. Hon tror att bättre och billigare kollektivtrafik skulle kunna hjälpa.

­– Sen får man kanske ta till andra åtgärder också, som i Paris där man inte får köra bil varje dag, det kanske kan vara något.

Utöver trafiken ser Evalotta köttproduktionen och konsumtion av kläder och prylar som ett problem.

– I Sverige och rika länder konsumerar man för mycket.

Workshop om hur man kan ta hand om uttjänta kläder

Själv lever hon redan ganska hållbart men ibland köper hon garn till sitt handarbete som inte är ekologiskt eller veckotidningar som hon egentligen inte behöver.

– Sen flyger vi ibland eftersom vi har släkt i Bulgarien, det är svårt att undvika. Men vi kommer nog aldrig åka på charterresa till Thailand. När barnen blir större kan jag tänka mig att åka tåg.

Som hållbarhetsambassadör skulle Evalotta gärna vilja göra något med uttjänta kläder, kanske en workshop om hur man kan använda gamla kläder och göra mattor och grytunderlägg.

– Jag vill också försöka engagera folk om att handla ekologiskt och inte ta bilen till Farsta C. För egen del vill jag gärna gå en vegetarisk matlagningskurs.

Hökarängen är som en småstad

Evalotta och hennes familj har bott nästan fyra år i Hökarängen, de flyttade hit från Skåne och Evalotta är lyrisk över allt det positiva med stadsdelen:

– Det bor så många trevliga människor och så tycker jag om livet kring Martinskolan där mina barn går. Naturen är så fin också. Jag som är från Växjö tycker att det känns lite att bo som i en småstad. Det är bra att kunna gå överallt. Sen är det bra att det är nära till Farsta centrum.

Hon är också mycket nöjd med husen:

– Jag tycker mycket om att bo i de här husen, vi har blivit så bra vänner med grannarna. Dessutom är många är det många engagerade. Det är ett enkelt och tryggt liv här.

Evalotta uppskattar även Hökarängens centrum och upprustningen där. Hon handlar hellre lokalt än i Farsta för att stödja butikerna och tycker att det mesta finns – det enda som saknas är en indisk restaurang och så gillar hon inte trafiken i Hökarängen.

Nöjd med att bo i passivhusEvalotta med display

Att bo i passivhus är bara en bonus, tycker Evalotta. På en display, prydd med ett vackert handarbete som Evalotta har gjort, kan familjen se energianvändning och vattenanvändning såväl som SL-tider.

– I början tyckte vi att det var jättespännande och tittade jämt där. Vi betalar ju extra för vattnet och vår familj gör inte av med mycket, vi betalar 150 kr/månad när det normala är ca 400 kr.

Eftersom passivhus inte har några element – eller radiatorer som det heter på fackspråk – värms huset av apparater och de människor som är där. Enligt Evalotta fungerar det utmärkt:

– Vi har ett extra element, men vi har aldrig haft på det. Det enda problemet är faktiskt att det kan bli lite för varmt på sommaren. Kalla vinterdagar är annars den bästa lösningen att bjuda hem folk, då blir det varmt och skönt!

FAKTA EVALOTTA STOYANOVA

Ålder: 41

Familj: Man och två barn, 9 och 5 år.

Bostad: Hyresrätt hos Svenska Bostäder 4 rok (och balkong på 20 kvm). Passivhus!

Sysslar med: Arbetssökande. Vill jobba med hållbarhetsfrågor.

Intressen: Handarbete. Stickar och virkar jämt.

Bästa miljötips: Bo i passivhus. Inte ha bil. Äta vegetariskt.

Kommentera