Jenny Cederholm

Jenny Cederholm är full av idéer och initiativkraft och hennes dröm är att Hökarängen ska bli ett lokalsamhälle där folk både kan arbeta och leva.

Jenny Cederholm hållbarhetsambassadör komposterar med bokashi

Hökarängen har nästan allt

– Jag tror att vi behöver göra världen ”lite mindre” igen. Vi lever så utspritt idag, det är som om vi alltid är ”någon annanstans”. Själv vill jag arbeta och leva mer lokalt.

Vi sitter i Jenny Cederholms färgglada kök och dricker örtté ur en mörkblå emaljkanna. Jenny Cederholm är lokal hållbarhetsambassadör och har massor med idéer. Det är lätt att känna sig inspirerad av henne. Jenny har bott i Hökarängen i fyra år och stormtrivs, särskilt efter att Boendedialogen genomfördes för några år sedan.

– Den satte igång många processer. Det är verkligen skillnad, nu spirar det här!

Hökarängen har nästan allt tycker Jenny:

– Jag gillar att det är kullar och innergårdar, det är liksom lite spännande. Sen finns här både Waldorfskola och Waldorförskola som våra barn går i. Det är nära till Farsta Centrum och nära till stan – fast till stan åker jag i stort sett bara när jag jobbar eller vill äta god indisk mat.

Det enda som saknas är ekologiska varor i Hökarängens butiker, något som Jenny vill ändra på varför hon och de andra hållbarhetsambassadörerna ska genomföra en köpaktion, en ”carrotmob” där de ska stödhandla i den matbutik som lovar att köpa in mest ekologiska varor.

Miljöengagemanget väcktes i Ekovaruhuset

Jenny valde att bli hållbarhetsambassadör för att hon vill lära sig mer om miljö och hållbarhet och för att hon vill sprida det som hon kan och den kunskap hon får i projektet.

– För det är så otroligt viktigt att försöka leva hållbart.

Hennes eget miljöengagemang uppstod när hon kom i kontakt med Johanna Hofring en designer som under några år drev Ekovaruhuset, en ekologisk klädbutik.

– En kompis hade handlat där och tipsade om att jag kunde börja jobba med Johanna eftersom jag är mönsterkonstruktör, så jag jobbade där ett tag och då växte mitt engagemang.

Jenny arbetar som lärare i textilbranschen men har valt att arbeta halvtid för att hinna med andra sådant som hon brinner för. Hon har en massa olika idéer som hon vill genomföra alltifrån att bygga Warrékupor, en sorts bikupa som är bättre anpassade till binas naturliga levnadssätt an vanliga bikupor till att kompostera:

– Jag skulle vilja samla in matavfallet på barnens förskola och skola och kompostera det i en Bokashikompost. Det skulle vara så häftigt att kunna använda deras matavfall för odlingar i Hökarängen. Avfall, i alla sammanhang, är en outnyttjad resurs!

Jenny komposterar själv hemma. På vintrarna samlar de matavfallet och lägger den i en varmkompost som de har beställt av sin förvaltare.

– Det var enkelt, jag bara ringde och så fick vi en. Nu är det vi och några andra familjer i huset som komposterar.

På somrarna kör Jenny och hennes familj Bokashikompost. Det är ett svenskodlat vetekli som innehåller mikrober som gör att matavfallet jäser/syrar istället för att ruttna och därför luktar det inte. Det jästa avfallet blandas sedan med jord och blir till växtnäring.

Permakultur och synvändor

En annan sak som Jenny vill ordna är en Urban ”Synvända”, ett seminarium där samhället betraktas ur ett nytt perspektiv och alltifrån permakultur till lokala ekonomier diskuteras.

Permakultur är något som Jenny är väldigt intresserad av.  Det är ett designverketyg som används för att skapa hållbara mänskliga bosättningar och samtidigt återuppbygga jord, skogar och vatten. Permakulturen har tre stöttepelare; omsorg om jorden, omsorg om människor och rättvis fördelning. Viktigt är också helheten.

Utöver detta skulle Jenny vilja ta hand om de äpplen och annan frukt som villaägare i trakten inte tar tillvara på.

– Det vore härligt att ordna någon form av syltning och saftning ihop här i Hökarängen.

Viktigt att konsumera mindre

Jennys viktigaste miljötips till alla är annars att konsumera mindre. Men hur gör man det?

– Det enklaste sättet att göra det på är att jobba mindre. Då har du inte råd att konsumera så mycket. Sen är det bra att inte köpa något direkt, utan att sova på saken och tänka igenom det hela, behöver vi det där eller kan vi köpa begagnat istället? Ett tredje sätt är att inte åka in till stan och att undvika affärer.

Jenny med bokashiströFinns det då något som Jenny tycker är svårt eller har dåligt samvete för?

– Jag har ständigt lite dåligt samvete för den importerade långväga frukten som mango och ekologiska vindruvor.

Annars tycker Jenny att hon lever som hon lär. Visserligen har familjen bil, men de använder den sällan. Nu ska köket bytas ut hos dem och de ska få diskmaskin. Det är en lättnad efter att ha diskat för hand, något som är ganska krävande för en trebarnsfamilj med småbarn. Och diskmaskinen ger tid till annat:

– Diskmaskinen är ju faktiskt mer resurssnål än handdisk och så jag får mer tid till att ägna mig åt mina barn och lokala projekt för hållbarhet, konstaterar Jenny.

FAKTA OM JENNY

Ålder: 42 år

Familj: Man och tre barn.

Bostad: Lägenhet 3 rok hos Familjebostäder. Har kolonistuga i Skarpnäck (nära så att man kan cykla). Har bott i Hökarängen i 4 år.

Sysslar med: Lärare i textilbranschen.

Intressen: Kompostering, stickar och virkar, permakultur.

Bästa miljötips: Att konsumera och resa mindre!

Boktips: ”Hushålla med jordens resurser, omställning för en tryggare framtid i en värld med minskande resurser” av Archie Duncanson. ”Permakultur i ett nötskal” av Patrick Whitefield. ¨Naturlig Biodling med Warrékupan¨av David Heaf.

Kommentera