Rapport från ett kök

Under vinternt 2014/2015 anordnade vi studiecirklar på temat klimatsmart matlagning. Två grupper sågs varannan onsdag i Hökarängsskolans hemkunskapskök och lagade klimatsmart och vegetarisk mat tillsammans. Många av deltagarna tyckte att det var så roligt att de ville fortsätta när studiecirkeln var över. Så det gjorde de! Hållara Hökarängen tillhandahåller recept från en klimatkock men resten sköter deltargarna själva, numera i Martinskolans kök och på egen bekostnad. Här kommer en rapport från deras andra träff. Recepten finns i pdf-form nedan. Tack Victor för rapporten!

Denna gång var temat Biffar, bollar och burgare

Klimatsmart matlagning i HökarängenIrene och Tess hade jämfört priserna på de två lokala livsmedelsaffärerna i Hökarängen och sedan skrivit en budgetplan. Därför blev det handlat både ekologiskt och ekonomiskt.

En deltagare var på påsklov och skaffade vikarie i form av en lång man som hette Björn. Matlagningen tog längre tid än planerat men när vi tids nog satte oss till bords serverades:

  • Gula ärtburgare med eget brödrecept, coleslaw och syrad rödlök
  • Hasselnötsbiffar på en bädd av jordärtskockspure och kokta grönsaker
  • Filodegsrullar fyllda med svartabönor och getost
  • Finhackad sallad av ärttskott, groddar och äpple och slutligen kikärtsbollar i wrap

Vi intog rätterna en åt gången och var generösa med glada tillrop. Vi skålade i kranvatten och pratade i stearinljusets sken. De gula ärtburgarna var så goda att ideen att erbjuda dessa till allmänheten kläcktes. T.e.x på Hökarängens dag.

Gemensam städning och diskning till musik. Lena och Alma våttorkade golvet innan vi slog igen för denna gång.

Här finns recepten från matlagarnas andra träff. Receptkompendium2