Therese Ernbrandt

Therese Ernbrandt, en av våra lokala hållbarhetsambassadörer, har varit vegetarian i 15 år och studerar miljö och utveckling på Södertörns högskola.

Hållbarhetsambassadör Therese Ernbrandt

Gillar skogen

– Voff, voff.

I farstun till Thereses Ernbrandts mysiga lägenhet möts jag av en grålockig hund. Det är Sigge som är en lånehund, Therese funderar lite på att skaffa jycke och lånar därför sina föräldrars hund en vecka.

Att vara ute och röra på sig är också något som Therese gillar och det syns att hon är vältränad. Hon vistas gärna i spåret utanför husknuten eller tar sig till Ågesta friluftsområde.

Miljöintresserad sedan gymnasiet

Thereses miljöintresse väcktes under gymnasietiden. Hon ville att fler skulle bry sig om miljön och då – i mitten av 1990-talet – var det få som var engagerade men sedan början av 2000-talet tycker hon att intresset har ökat.

Under gymnasietiden gjorde hon  ett arbete om regnskogen på gymnasiet och gick med i WWF och Djurens Rätt. Detta gav mersmak och numer studerar hon miljö och utveckling på Södertörns högskola.

Uppskattade Hållbara Hökarängens seminarieserie om hållbar konsumtion

När Therese fick broschyren ”Stockholmshemmet” i brevlådan och det erbjöds en seminarieserie om hållbar konsumtion blev hon genast intresserad och detta ledde sedan till att hon blev hållbarhetsambassadör:

– Jag blev väldigt glad av den möjligheten. Det var en bra seminarieserie med många deltagare. Vi fick frågan där om vi ville bli hållbarhetsambassadörer och det lät som ett bra komplement till min utbildning, sen är det också kul att engagera sig där man bor.

Bilar och köttindustrin viktiga miljöfrågor

De viktigaste miljöfrågorna enligt Therese är koldioxidutsläppen från bilar och köttindustrin:

– Det vore fantastiskt om folk åt mindre kött eftersom det har så stor påverkan på klimatet och inte minst för djurens skull. Äta mindre kött och köra mindre bil är två viktiga miljöhandlingar.

Själv är hon vegetarian och tycker om bön- och linsgrytor. Även lasagne går bra att göra vegetariskt och funkar bra för den som i vanliga fall äter kött enligt Therese.

Svårt att vara helt hållbar

Utöver att vara vegetarian sopsorterar Therese, åker kollektivt, köper second hand och handlar ekologiskt.

Trots det är det inte lätt att vara helt hållbar.

– Jag har alltid miljöfrågan i bakhuvudet och försöker leva så hållbart som möjligt men när jag har gjort testet Min Klimatpåverkan lever jag ändå över gränsen.

Min klimatpåverkan är ett test på nätet där man kan testa sin miljö/klimatpåverkan och även om man gör mycket för miljön visar testet att det inte går att vara helt hållbar eftersom en stor del av våra klimatutsläpp beror på samhällets miljöpåverkan i form av vägbyggen, sjukhus och annat. Även om man bortser från samhällets miljöpåverkan krävs det mycket för att vara helt hållbar så som vårt samhälle ser ut idag.

– Min svaga punkt när det gäller miljö är nog att jag delar en bil med en kompis. Fast jag använder den sällan, säger Therese.

Inspirerande carrotmob

Att vara hållbarhetsambassadör är inspirerande tycker Therese. Den köpaktion eller ”carrotmob”som hållbarhetsambassadörerna har genomfört var mycket lyckad tycker hon.

En carrotmob är en miljöutmaning mellan flera butiker där den som kommer längt belönas med att folk går dit och handlar. I Hökarängen fick de två matbutikerna en utmaning om att ta in fler ekologiska varor. Den butik som kom längst fick en hyllning av hållbarhetsambassadörerna i form av att en mängd Hökarängsbor som kom dit och handlade, hade ett musikuppträdande, höll tal och gav en gåva till föreståndaren – ärtskott odlade i en mjölkkartong.

– Det var himla kul och jag har märkt att butikerna här har tagit in ännu fler ekologiska varor efter det, säger Therese.

Dag med hållbarhetstema i centrum

Framöver skulle Therese gärna vara med och ordna en dag med miljötema i Hökarängen.

– Naturskyddsföreningen ordnade en sådan dag i Kärrtorp med föredrag och som företag sponsrade. Jag tycker att det är en väldigt bra idé. Nu blir det kanske hållbarhetstema på Hökarängsdagen och då blir det lite av samma sak.

Inget är dåligt med Hökarängen

Therese har bott snart fyra år i Hökarängen. Det bästa med att bo här är naturen:Hunden Sigge

– Jag älskar naturen här med spår i skogen precis utanför och så är Ågesta nära. Det är så tyst också – fast det är nära till stan. Man får en känsla av landsbygd. Sen älskar jag själva centrum och 50-talskänslan där. Jag vill gärna stödja det. Hökarängen är också avslappnat och så finns allt det kulturella med konsthall, Lokalrätten och gallerier. Och bageriet. Det är också nära till Farsta.

Therese kan inte komma på något som inte är bra med Hökarängen mer än den trafikerade Örbyleden som hon gärna skulle vara utan.

– Voff voff, säger Sigge som också verkar gilla att springa i Hökarängens naturområden.

 

FAKTA THERESE ERNBRANDT

Ålder: 36 år.

Bostad: Hos Stockholmshem, 2 rok.

Sysslar med: Studerar Miljö- och utvecklingsprogrammet Södertörns högskola och jobbar extra.

Intressen: Vara ute i skogen, träning, löpning, läsa, vänner.

Bästa miljötips: Handla secondhand till exempel kläder och möbler, på Blocket kan man hitta många fynd, handla ekologiskt, se över sitt elavtal, inte slänga mat, cykla.

Boktips: Äta djur av Jonathan Safran Foer.

Kommentera