Therese Feuer

Therese Feuer är en katthemsansvarig, fikaälskande altanodlare som brinner för Hökarängen.

Tezz är hållbarhetsambassadör i Hökarängen

Hökarängen – ett minikosmos

Vi möts en av vårens första varma dagar på kaféet och bageriet ”Maries hörna” i Hökarängen. Therese är klädd i en vacker blommig klänning och avnjuter kaffe med kaka på uteserveringen med solsken i blick. Hon älskar att fika.

– Kaféliv, det är så mycket jag, utbrister hon.

Thereses ögon strålar också när hon berättar om Hökarängen där naturupplevelser och kaféliv förenas.

– Allt finns här. Det är blandat med folk från hela världen, som ett litet minikosmos. Samtidigt tar vi hand om varandra och det är väldigt integrerat.

Miljöfrågan är grundläggande

Therese läste om möjligheten att bli hållbarhetsambassadör på den här bloggen i samband med att hon flyttade in för ett och ett halvt år sedan.

– Jag bodde i Sandsborg tidigare och behövde en lägenhet i markplan och av en tillfällighet hittade jag den lägenhet jag har nu. Den ligger i en gammal godisbutik och är helt perfekt med en stor uteplats där jag kan odla. Extra roligt att det är just en före detta godisbutik med tanke på att jag har jobbat som säljare av choklad och godis.

Att Therese hittade projektet Hållbara Hökarängen var en bonus eftersom hon som letade efter roliga saker att engagera sig i. Miljöintresset har hon alltid haft.

– För mig är miljöfrågan grundläggande. Man kan hålla på med skola, jobb och sådant, men har vi ingen miljö att leva i spelar det ingen roll.

Själv har Therese ett stort engagemang för djur och jobbar på ett katthem där herrelösa katter tas omhand.

Viktigt att bevara grönområden

 En av de viktigaste miljöfrågorna enligt Therese är den globala uppvärmningen, fast lokalt tycker hon att det viktigaste är att spara grönområden där folk bor.

– Det är jätteviktigt för mig, både för rekreation och för själens skull. Vi kan inte bo i bara betong. Förtätning måste ske med stor eftertanke eftersom det inte går att ändra på efteråt.

Börja på den lokala nivån

Som hållbarhetsambassadör vill Therese få med så många som möjligt att jobba lokalt.

– Jag sponsrar visserligen Världsnaturfonden men tycker att det är ännu viktigare att göra något på lokal nivå. Det är där det måste börja. Om vi börjar leva hållbart i praktiken är makthavarna tvungna att följa med.

Therese tror att Hökarängen är en av de bästa platserna att starta lokalt hållbarhetsarbete på:

– Det kan vara tungt att börja någon annanstans, men jag tror att Hökarängen har alla förutsättningar för att bli en förebild för andra samhällen att ta efter. Vi kan visa att det faktiskt går.

Viktigt att inte pressa folk

Therese tror att förändringen kan ske genom att samla alla lokala krafter – från kyrka till bostadsbolag – då kan saker och ting hända! I hennes egen bostadsrättsförening har de börjat källsortera och mängden hushållssopor har minskat dramatiskt.

Samtidigt kan det vara svårt att alltid göra rätt, ibland köper Therese nya kläder som inte är ekologiska eller mat som inte är eko.

– Det krävs ju ett stort engagemang att lägga om sina vanor. Ibland saknas ekoprodukter eller så är de dyra. Jag hade själv som löfte att bara handla second hand, men det gick inte eftersom det är så svårt att hitta rätt byxstorlekar.

Therese tänker på vad hon handlar och köper nästan alla möbler second hand men tror att det är farligt att pressa folk för hårt:

– Jag tror att man får börja i liten skala och inte moralisera över människor som inte orkar gå hela vägen. Då kan det bli bakslag.

Kontakt via uteplatsen

Flera gånger återkommer Therese till hur bra hon trivs i Hökarängen.

– Det är en stadsdel med omsorg och folk är vänliga och engagerade. Man pratar med främlingar på gatan och bryr sig om sitt område. Alla är välkomna.

Själv har hon fått bra kontakt med grannar och folk i området. De fikar ihop och ringer till varandra. En del grannbarn kommer över och hälsar på hos Therese.

– Det beror nog till stor del på att jag har min uteplats, där pratar folk med mig och med mina katter.

Kaffe och kaka Maries hörnaDet enda som inte är bra och som oroar Therese är eventuella byggplaner i Hökarängen:

– Det är inte aktuellt just nu, men byggandet sprider sig och är en orsak till att jag flyttade från Enskede där man byggde utan att ta hänsyn till befintlig bebyggelse. Stadsplaneprocesserna bryr sig inte heller om vad de boende tycker, allt är redan spikat.

Ett liv med öppna dörrar

Therese har bott mycket i Grekland och ser både fördelar och nackdelar med landet:

– Ur miljöperspektiv är det inte så bra. Man dumpar sopor rakt ut i naturen. Kylskåp och allt möjligt slängs var som helst, även på stränder. Och haven är utfiskade.

Samtidigt finns där inga djurfabriker där och man känner timjansmaken i köttet av får som har betat ute. Och det sociala livet är också annorlunda.

– Folk lever med öppna dörrar på ett helt annat sätt än i Sverige. Mina katter kunde komma och gå som de ville och alla hjälps åt.

Fast lite så tycks det vara även i Hökarängen. Thereses systerdotter har just köpt en lägenhet här, där det finns både moster, kafé och ett sydländskt socialt liv.

 

FAKTA THERESE FEUER

Ålder: 51

Familj: Singel. Sambo till två katter och har en systerdotter som snart flyttar till Hökarängen (mycket på grund av Hållbara Hökarängen)

Bostad: Bostadsrätt, 2 rum och kök.

Sysslar med: Försäljare med inriktning på choklad, olika jobb i Grekland. Är nu deltidssjukskriven och pysslar med rehabilitering av fibromyalgi (vattenbassängsträning). Ansvarig på Stockholms katthem.

Intressen: Trädgård, katter, djur (har praktiserat ihop med veterinär), Stockholms katthem (driver kafé där en gång i månaden), bakning, musik.

Bästa miljötips: Handla ekologiskt, det är något som alla kan göra och det påverkar på så många olika håll.

Kommentera