Tuija Hartikainen

Tuija Hartikainen – cyklist, vegan och entusiastisk odlare. Hennes bästa miljötips är att återvinna och konsumera mindre.

Tuija hållbarhetsambassadör och odlare i Hökarängen

Vill uppmuntra andra att leva hållbart

– Titta där har rabarbern börjat växa!

Vi är på Tuijas kolonilott en kall och blåsig marsdag. Hon springer runt och pekar med stor entusiasm på de små knoppar som sticker upp; djupröd rabarber, grön vintersallad och gulvit palsternacka med krusiga blad som frodas, trots att våren knappt är här.

– Jag ska låta den gå i blom så att jag kan samla in frön från den, konstaterar hon.

Tuija minns inte exakt hur hon blev aktiv i projektet Hållbara Hökarängen:

– Antingen var det en lapp på anslagstavlan trappan eller så stod det i hyresavins nyhetsbrev om projektet. Jag blev i varje fall intresserad och gick på alla möten. Sedan frågade dom mig om jag vill vara hållbarhetsambassadör.

Tuija nappade eftersom hon vill uppmuntra andra till att leva mer hållbart. Hennes eget miljöintresse uppstod redan i tonåren.

– Jag är uppvuxen med miljöintresset. Som liten hade min mamma en kolonilott fast då var jag mest intresserad av barbiedockor, men i tonåren flyttade vi till ett hus och var i princip självhushållande. Vi hade bland annat 150 stycken svarta vinbärsbuskar, det blev lite mycket, så jag kunde inte ens lukta på svarta vinbär under en period.

Energi och återanvändning viktigt

Tuija kommer från Finland och hon tror att finnar är lite bättre på miljö, åtminstone på återvinning.

– Vi finnar är uppvuxna med återvinning i åtanke. Det beror på att vi har haft ont om pengar efter kriget, så när vi köper saker sköter vi om den, vi smörjer våra skor och använder kläder tills de går sönder. Jag återanvänder mina kläder, lagar och har även vävt mattor av gamla plagg.

En viktig miljöfråga för Tuija är energifrågan:

– Vi måste få bort atomenergi och kolkraft och satsa på solenergi istället. Det är hållbart, gratis och det finns gott om den. Sen är det också viktigt att minska sopberget och konsumtionen. Det är helt hysteriskt, vi människor håller på och förstör vår planet.

Hökarängen har allt

Tuija har bott i Hökarängen i 23 år och trivs väldigt bra. Innan hon flyttade hit har hon bott på 33 olika ställen, men nu är hon rotad.

– Det bästa med Hökarängen är närheten till naturen, det är en blåbärsskog 100 meter från min dörr. Sen är Hökarängen som en småstad samtidigt som det är nära till storstaden och kulturen.

Hon får fundera länge innan hon kommer på något som inte är bra:

– Det enda dåliga är att det exploateras här och att grönområden försvinner. Sen vore det bra med en biograf i närheten, men det skulle räcka med att det fanns en i Farsta.

Tuijas tips: Odla i växelbruk och kompostera

Tuija älskar trädgård och odling och det riktigt lyser om henne när hon berättar om olika växter som finns på lotten. När Tuija var 36 år fick hon en nystart i livet och utbildade sig på Säbyholms naturbruksgymnasium inom odling och trädgård. Sedan fortsatte hon till Da Capo skola för trädgårdsdesign i Mariestad. Palsternacka på Tuijas kolonilott

– En helt underbar skola med skolträdgård där estetik och odling blandas. Man fick även lära sig att måla och teckna där.

Idag jobbar hon på handelsträdgårdar, det är mycket säsongsarbete. På fritiden odlar hon ekologiskt på kolonilotten.

– Jag älskar perenner och odlar mycket sådana, blommor alltså. Sedan odlar jag udda grönsaker, sånt som jag tycker är gott eller som är dyrt, till exempel svartrötter, störbönor, eller sockerärtor.

Hennes tips till andra odlare är att variera sig och odla i växelbruk och med växtföljd. Då slipper man sjukdomar och andra problem. Sen är komposten viktigt, den är hjärtat i odlingen enligt Tuija.

Vegan på grund av Youtube-film om tuppkycklingar

Tuija är också vegan. Hon blev vegetarian för över 20 år sedan men slutade med mjölk för ett tag sedan när hon besökte en Arlabonde med den förskola hon jobbade på.

– Jag såg hur kalvarna grät efter sin mamma och ville inte dricka mjölk mer. I påskas såg jag också vad som händer med tuppkycklingar på en Youtube-film och då slutade jag med ägg.

Tuija är väldigt aktiv i sociala medier och hon tycker att det är ett bra medium att påverka genom.

julgranskulor– Information sprids snabbt och man får kontakt med likasinnade. Jag är med i hundratals grupper kring veganism och trädgårdsodling. Jag vet också att kycklingfilmen på Youtube gjorde många vegetarianer till veganer.

Som om detta inte räckte så cyklar Tuija också överallt, det tycks inte vara någon hejd på hur hållbar hon är. Finns det något som hon tycker är svårt då?

– Jag skulle vilja påverka mer på elsidan, jag vill att det finns solceller på alla tak i Hökarängen.

 

OM TUIJA

Ålder: 54 år

Familj: mamma i Finland, en syster i England och en i Älvsjö + fyra katter

Bostad: Lägenhet 2 rok hos Stockholmshem. Har bott i Hökarängen i 23 år

Sysslar med: Trädgårdsmästare/barnskötare

Intressen: Musik, trädgård, odling, miljö, handarbete, ekologi

Bästa miljötips: Återvinn och att konsumera mindre

Kommentera